Mogelijkheden

Het succes van IoT is sterk verbonden met de ontwikkeling van nieuwe draadloze communicatievarianten. Het is niet wenselijk om overal draden naar toe te trekken. Draadloze communicatie was tot voor kort echter vrij kostbaar. Hierdoor waren veel IoT toepassingen niet rendabel. Zeker voor sensoren die buiten op een groot bedrijfsterrein actief moeten zijn, bood het mobiele netwerk tot voor kort de enige mogelijkheid om verbinding te maken met een centrale computer. Elke sensor zou een eigen SIM-kaart moeten krijgen met abonnement. Zo’n abonnement was vaak niet afgestemd op de vaak beperkte omvang en frequentie waarmee de sensoren werden uitgelezen.

Internet of Things

Door WiFi zouden een onderneming geen dure mobiele data-abonnementen hoeven af te sluiten. WiFi verbruikt echter weer veel energie.
Daarnaast werken veel verplaatsbare apparaten op een accu of batterij. Zo zouden we aan een schoonmaakwagen een sensor kunnen plaatsen die de luchtkwaliteit monitort.
Nu zou de sensor op een accu of batterij draaien. Dit maakt de kar echter zwaar en vraagt om onderhoud. Ook sensoren die op moeilijke plaatsen worden geplaatst, zoals bij bijvoorbeeld het plafond, wilt men niet iedere maand of week gaan vervangen. Zeker niet als het om duizenden sensoren in een kassencomplex gaat. De markt vraagt om duurzame energiezuinige technologieën.

De afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe communicatievormen ontwikkeld. We verwachten dat het 5G-netwerk een sterke bijdrage zal leveren aan IoT. Daarnaast wordt er gewerkt aan LoRa (low power wide area), SigFox, NB IOT en LTE-M opties. Voor communicatie over afstanden van enkele meters zijn er de protocollen als Bluetooth, Zigbee, RFID, NFC, RF.