IoT voor de bouw

Traceren

Op en om de bouwplaats zijn veel voordelen te behalen door de inzet van Internet of Things. Sensoren kunnen op talloze objecten worden aangebracht en informatie verzamelen. Sensoren kunnen worden toegevoegd aan gereedschap en apparatuur om deze te monitoren en traceren. Zo kan de vulgraad van een silo of gasfles worden afgelezen. Zelfs de uitrijping van beton kan online worden gevolgd wanneer sensoren zijn aangebracht in de gestorte mortel.

Veiligheid

Sensoren kunnen verder zorgen voor een verhoogde veiligheid. Daarnaast kunnen ze dienen om de overlast voor omwonenden te beperken. Zo bestaan er stroomverdeelkasten die realtime het energieverbruik, de lichtstraling en het geluid in de gaten houden. Ook beveiligingscamera’s kunnen de activiteiten op de bouwplaats in de gaten houden. Doordat al deze informatie realtime beschikbaar is kunnen apps op de smartphone of de computer waarschuwingen geven bij het overtreden van ingestelde drempelwaarden.

Domotica

Bij de bouw komen bovendien mogelijkheden naar voren die ook wel domotica of smart building worden genoemd. Denk aan regen-, wind- en temperatuursensoren die kunnen worden toegepast op ramen. Een slim raam kan op afstand of automatisch worden gesloten wanneer slecht weer op komst. Het raam kan anderzijds ook geopend wanneer het binnenklimaat ongunstig dreigt te worden.

Naar mate standaardisering verder vordert zullen gebouwen vaker worden afgeleverd met een managementplatform waarop dergelijke functionaliteiten centraal kunnen worden beheerd. Opdrachtgevers zullen van de aannemer verwachten dat deze hen daarbij kan adviseren en begeleiden.

Wat kunt doen?

Bent u benieuwd hoe u Internet of Things kunt inzetten voor uw bouwbedrijf, neem dan contact met ons via telefoonnummer 0348 – 49 50 51.